YUMURTANIN BESİN İÇERİĞİ

Yumurtanın ağırlığı, ortalama 50-60 gram olup, bunun yaklaşık yüzde 10’unu kabuk, yüzde 60’ını yumurta akı ve yüzde 30’unu yumurta sarısı oluşturmaktadır.  Buna göre, yumurta akı, yumurtanın miktar olarak proteinin büyük kısmını içerir. Ancak, yumurta sarısı oransal olarak daha yüksek protein oranına sahiptir. Yumurta sarısı yağ, kalsiyum, demir, A ve B vitaminleri bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Yumurtanın içerdiği proteinin; yüksek kaliteli olması nedeniyle vücutta sindirilebilme oranının yüzde 97 ve sindirim sonrası vücut dokularına dönüşüm oranının (biyolojik skorunun) ise yüzde 94 olduğu bildirilmiştir. Bu kadar kaliteli bir protein kaynağı olmasının yanı sıra düşük kalorili (75 kcal) bir gıdadır.

Yumurta yağının üçte ikisi doymamış, geri kalanı ise doymuş yağ asitlerinden oluşmaktadır.  Yumurta sarısı yüksek kolesterol içermesine rağmen, içerdiği yağların doymamış olması sebebiyle, kolesterol yükseltici etkisinin doymuş yağlardan düşük olduğunu söyleyebiliriz.

YUMURTANIN ETKİLERİ

Yumurta beyazı proteininin, demir eksikliği anemisinin iyileşmesinde son derece yararlı olduğunu söyleyebiliriz  (yumurta çok haşlanırsa oluşan mavilik bu özelliğin yitirildiği işaretidir). Özellikle beynin normal gelişiminde vazgeçilmez işlevleri vardır. yumurtada bulunan kolin bileşeninin meme kanseri riskini azaltabileceği de bildiriliyor.

Sadece koroner kalp hastalığı bakımından risk grubuna giren kişilerin gıdalarla kolesterol alınımını sınırlandırmaları gerekirken, sağlık problemi bulunmayanların yumurta gibi bazı temel gıdaların tüketiminden vazgeçmeleri de gereksiz kabul görülüyor

YUMURTA TÜKETİMİ

Yumurta, seveni olduğu kadar sevmeyeni de olan bir besin. Birçok kişi de yumurtanın kokusu ve tadı sebebiyle tüketiminden kaçınabiliyor. Böyle durumlarda farklı tarif ve formlarda yumurta tüketiminin desteklenmesi önerilebilir. Örneğin; kahvaltıda sebzeli omlet, menemen gibi tarifler, tüketimi daha kolay olanlardan...
peki yumurtayı sadece kahvaltıda mı tüketmeliyiz? Tabi ki hayır. Özellikle gün içinde salataların üzerine de ekleyerek rahatlıkla tüketilebilir.

Eğer buzdolabınızda uzun süredir bekleyen yumurtaların bozulup bozulmadığını merak ediyorsanız, önce koku testini deneyebilirsiniz. Her zamankinden farklı kokuyorsa, onu tüketmeyin. Ayrıca yumurtayı kırdığınız kaseyi elinize alıp hafifçe salladığınızda, sarısı akından bağımsız bir şekilde hareket ediyor veya çabucak dağılıyorsa, bayatlamış demektir. Yani sarısı dağılmayan yumurta tazedir.