Kabızlık (konstipasyon) günümüzde özellikle batı toplumlarında sık rastlanılan ve birçok belirtiyle karşımıza çıkan bir bozukluktur. Tanımlara göre farklılık göstermekle birlikte yüzde 2-28 arasında değişen, hastalık olmayıp çeşitli belirti ve bulgularla seyreden ve sindirim sistemini etkileyen önemli bir sağlık problemidir.  Hastaların yüzde 52’si zorlu dışkılamayı, yüzde 44’ü sert dışkılamayı, yüzde 34’ü istenmesine rağmen dışkı yapamamayı ve yüzde 32’si seyrek dışkılamayı kabızlık olarak tanımlamıştır.

Kabızlık; kadınlarda erkeklere göre, yaşlılarda yetişkin ve gençlere göre, zencilerde beyazlara göre daha yüksek görülmektedir. Kabızlık klinik olarak 3 tipe ayrılmaktadır. Bunlar; normal geçişli kabızlık, yavaş geçişli kabızlık ve defekasyon bozukluklarıdır. Bir hastada birden fazla tip görüle- bilmektedir (2). Normal geçişli ve fonksiyonel kabızlık; stres tıbbi tedaviler ve uyku düzeni yanında diyetle de yakından ilişkilidir. Kabızlık, genel olarak haftada iki ya da daha az dışkılama olarak tanımlansa da bu durum tek başına kriter olmamalıdır.

 Hastaların çoğunun barsak hareketleri normal olmasına rağmen kendilerini kabız olarak tanımlarlar. Çünkü hastalar dışkılanmada zorlanınca ya da tam olarak dışkılayamayınca bunu kabızlık zannederler. Kabızlığı önleyen bir diyet tedavisi, yeterli enerji ve sağlıklı bir yaşam için tüm besin öğelerini ve posayı içermesi gerekir. Diyette yer alan besin öğeleri karbonhidrat, protein, yağ, mineral ve vitaminlerdir. Besinlerin ve besin öğesinin alınması, metabolize olması ve kullanılması kalıtım, fiziksel aktivite, mental durum ve ilaç kullanımı gibi birçok faktörden etkilenir.

Kabızlıktan kaçınmak için yetişkin bireyler günlük Besin Piramidi Rehberi’nde yer alan porsiyon kılavuzlarına uygun dengeli bir diyet kullanmalıdırlar. Porsiyon kılavuzunda günlük olarak 6-11 porsiyon tahıl, 5-9 porsiyon meyve sebze tüketimi bulunmaktadır. Özellikle bu hastalarda kepekli ekmek, tahıl, kuru baklagillerin tüketimi sık olmalıdır.