ÖZEL HABER - Fatma TEMEL / Veli BALTACI

Dicle Üniversitesi Biyoloji bölümünde bulunan Zooloji Müzesi yaklaşık 4 yıldır öğrencilere hizmet veriyor. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Satar, müzede kentin ve bölgenin biyolojik çeşitliliğini tanıtmayı ve korumayı amaçladıklarını dile getirdi. 


‘Müzemizde 2 bine yakın tür var’

Bilim insanları tarafından Diyarbakır ve bölgeye ait türlerin dünyaya tanıtıldığını söyleyen Satar, “Müzemizde 2 bine yakın tür var. Bunların yüzde doksanı Güneydoğu Anadolu bölgesine ait türlerdir. Ve ülkemize ait türler var burada. Aynı zamanda burada bizim bilim insanlarımız tarafından ve bizler tarafından dünyaya tanıtılmış türler de var. Ayrıca dünyada sadece bizim ülkemizde yaşayan türler var. Ve aynı zamanda soyu tehlike altında olan birçok tür var. Örneğin Leopar Sazanı biliyorsunuz geçenlerde haber olmuştu. Yine bizim müzemizde sergilenmekte. Buradaki türler bizim tarafından öldürülmüş değil daha çok yıllar araç çarpmış ya da bir şekilde yaşam süresini doldurmuş, ölmüş türleri burada sergilemeye çalışıyoruz“ diye konuştu.

Diyarbakır’ın Biyolojik Zenginlikleri Bu Müzede5


“Buradaki biyolojik zenginliklerimizi tanıtmaya çalışıyoruz’

Müzenin öğrencilerin kullanımına açık olduğunu dile getiren Satar, şunları kaydetti: “Zooloji Müzesi halka açık bir yer değil. Daha çok denge okulları liseler, anaokulları öğrencilerin ziyaret edebileceği bir yer. Özel izinle gelebiliyorlar. Bizlerde buradaki biyolojik zenginliklerimizi tanıtmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 4 yıldır bu müze var. Ve gerçekten çok rağbet görüyor.

Diyarbakır’ın Biyolojik Zenginlikleri Bu Müzede6

Biz öğrencilerin Güneydoğu Anadolu bölgesindeki türleri tanımasını istiyoruz. Soyu tehlike altında olan türleri korumalarını çok arzu ediyoruz. Elimizden geldiği kadar onları müzeye davet etmeye çalışıyoruz“

Diyarbakır’ın Biyolojik Zenginlikleri Bu Müzede3


‘Diyarbakır ve bölgeye has türler var’

Diyarbakır ve bölgeye has türlerle ilgili bilgi aktaran Satar, “Aynı zamanda projeler yapıyoruz canlıları tanıtıcı projeler. Özellikle soyu tehlike altında olan türlerle ilgili, bölgede araştırmalar yapıp biyolojik zenginliklerimizi tanıtıyoruz.  Mesela Rusya’da özel olarak onlar için para basılmış bazı böcekler var. Ve o türler Diyarbakır’da yaşan türler.

Diyarbakır’ın Biyolojik Zenginlikleri Bu Müzede4

Bunlar, Doğa Koruma Birliğinin soyu tehlike altında olan türlerle ilgili çıkarttığı kitapçık var ve bu tür o kitapçıkta yer alıyor. Ama bizim gerçekten bizim şehrimizde ve bölgemizde yayılış gösteriyor. Ve sayıları oldukça iyi. Bu türleri tanıtmaya ve zarar görmelerini engellemeye çalışıyoruz“ diye konuştu.

Muhabir: Fatma TEMEL / Veli BALTACI