Diyarbakır ve İlçelerinde son zamanlarda ciddi bir mağduriyet yaşanıyor, gerek sosyal medya sayfalarında, gerekse bizlere ulaşan okurlarımızın tanık olduğu taziye evlerinin neden olduğu ciddi bir mağduriyet söz konusu. Maddi durumu düşük ve taziyesi olan vatandaşlar ciddi bir mali külfetin altına giriyorlar. Yetkililer bu soruna acilen bir çözüme kavuşturmaları gerekiyor.

Diyarbakır merkez ve ilçelerde son zamanlarda taziyesi olan vatandaşlarımız ciddi bir sorunla karşı karşıya, taziyesi olan vatandaşlar taziye evi kiralamak zorunda kalıyor. Taziye evi sahipleri veya yöneticileri üç günlük taziye bedelini isterken, taziye sahibi vatandaşlar ise, mali külfetin altına girerek, bir kez de ekonomik anlamda sömürülmektedir. Taziye evi kiralama bedeli, taziye evi için gelen misafirlere yemek ikramı ciddi rakamlardan oluşmaktadır. Taziye evleri taziyesi olanlara tamamen ücretsiz tahsis edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda belediyelerimizde destek bekliyoruz. Taziye mekânları ve taziye evlerini genellikle hayırseverler tarafında yapılıyor. Elektrik, su, doğalgaz ve konut kiralarını belediye tarafından karışlanmalıdır.

Hayırseverler tarafından yapılan bu taziye evleri, taziye evleri yönetimi tarafından ücret karşılığı kiraya veriliyor. Elektrik, su, doğalgaz ve diğer giderler için para talep ediliyor.  

Özellikle Diyarbakır kent merkezindeki taziye evlerine gittiğinizde, sizi kapıda karşılayan kahveci giyimli şahısların sunumu ise tam bir drama, bahşiş isteniyor. Bu konulara acilen çözüm üretilmelidir.3 günlük taziye evi kiralama bedeli bin liradan 2 bin 500 liraya kadar bir para harcanıyor. Günlük 2 veya 3 öğün yemek bedeli ise 50 bin liraya mal oluyor. Her bir taziye evinde en az 5 kişi çalıştırılıyor. 200 Liradan bin liralık bir masraf çıkarılıyor, tabi taziye evine imamlık yapan, Fatiha okuyanda nasibini alıyor. Orta tabakalı bir vatanda taziye yaptığı zaman kabataslak 50 bin lirası gidiyor. Çok ciddi bir yük oluşturuyor. Bu duruma rant demek istemiyorum; ama çok ciddi bir sıkıntı var. Asgari ücret ile çalışan bir vatandaş 50 bin lirayı nasıl karşılasın veya maddi durumu olmayan, yoksul bir aile 50 bin lirayı bankada yâda tefecilerden borç para alarak mı? Karşılasın bunu çok merak ediyorum.

Yapılacak düzenlemeler ile ilgili ilçe belediyeleri sorumluluk almaktan kaçınıyor. Oysa bu asli görev belediyelerindir. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında tüm taziye evleri belediye himayesine alınmalıdır. Taziye evleri tamamen ücretsiz olmalıdır. İlçe belediyeleri bu noktada üzerine düşen sorumluluğu almalı. Ama maalesef ilçe belediyeleri sorumluluk almaktan kaçındı. Bugün Diyarbakır’da yaklaşık 500’e yakın taziye evi bulunmaktadır. O taziye evleri hayırseverlerin bağışlarıyla yapılmıştır. O taziye evleri kimsenin malı ve mülkü değildir. Sivil Toplum kuruluşları bünyesinde bulunan bu taziye evlerinin asıl amacı fakire, fukaraya, yoksula ve yetime yardım etmektir. Onlardan kira bedeli almak değildir. Çok ciddi bir durum umarım ki, herkes elindeki şapkayı önüne koyup, yaşananlarda ders çıkaracaktır.

Saygılarımla