Teknolojik alanda yıllardır yanlış politikalardan dolayı bölgenin gelişmesi gecikti. Bölge alan belirlenmeksizin her iş kolunda resmen batıdaki firmalara bağlı durumda. Yazılım alanında biraz bilgim olduğundan bu alana yoğunlaşıp yorum yapacağım.

Bölgedeki firmaların çoğu batıdaki firmalara bağımlı durumda olduğu için bölgenin kalkınması, ekonomik yükselmesi, batıdaki firmaların izin verdiği kadar gelişmekte. Bunların başında yazılım firmaları geliyor. Bölgedeki şirketlerin yazılımsal ihtiyaçlarını batıda bulunan firmalar elinde tutuyor ve bu alanda bir çalışma yapılmıyor. Bu görmezden gelinen sektör hızla rantlaşmakta ve bölgenin ekonomik gücünün batıya aktarılması gibi istenmeyen sonuçlar çıkmaktadır.

Tıpkı tarım alanında az da olsa yapılan desteklerin, teşviklerin veya yatırımların yazılım ve teknoloji alanlarında da yapılması gerekmektedir. Bu durum bölgede öncelikle yazılım sektörünün gelişmesine, uzun vade de ağır sanayinin de gelişmesine yol açacaktır. Ortadoğu’da bu gerçeği gören İsrail ve Kuveyt gibi ülkeler bu alanlara yatırım yapmaya ağırlık veriyor. Katar ve Ürdün ise bacasız sanayi dediğimiz turizm üzerinden gelişmeye çalışıyor. Suudiler dini turizmden kazandıklarını atalarının onlara kattığı bir mükafat olarak görüyor. Artı olarak yer altı zenginliklerinden kazandıkları paralar ile Birleşik Kralık’ta bayağı bir yatırım yapıyorlar. Üstüne çöl olan ülkelerini geliştirmek için çabalıyorlar. Katar ise dini turizmden yoksun olduğundan ülkelerini Ortadoğu’nun Paris’i görünümüne çevirmeye çalışıyor.
Biz ne yapıyoruz peki? Hiçbir şey. Tarımda halen vahşi sulama yapıyoruz. Ucuz iş gücünden kaynaklı tekstil fabrikalarını sanayi sektörü diye reklam yapıyoruz.Ortada hiçbir başarı yok.Hele bir güruh var, Avrupa Birliği’nden para almakta ama uğraş gösterdikleri sektörde çalışma yapmamakta ve var olanı da yok etmektedir. Bunun gibi zihniyetler yüzünden ise işinde samimi olan insanların önü kesilmektedir.

Bu ve birçok sebepten dolayı insanlar bölgeden göç etmektedir.

Bölgenin başta yazılım ve teknolojik gelişmesi Diyarbakır’ın gelişmesi ile mümkün olabilir. Diyarbakır kalkınır ise bölge kalkınır, gerçek budur. Bu kalkınma tekstil fabrikası açmakla olmaz, olamaz. Başta ağır sanayi, yazılım ve kültürel alanların gelişimi ile bir yükseliş kazanabiliriz.Gerisi sadece sözde kalır.