Elektrik tüketiminde son olarak yapılan zamlar çok kabarık ve vatandaşın bütçesini doğrudan etkileyen faturalar ortaya çıkardı. Bu durum haliyle vatandaşın cebinin yanı sıra psikolojisini de etkiledi. Hal böyle olunca bu durum, toplumsal bir gerilim hattının oluşmasını sağladı. Halk deyimiyle “Vatandaş iyice elektriklendi”. Bu elektriklenme çok geçmeden basın açıklamalarıyla ve yapılan yürüyüşlerle protesto edilmeye başlandı.

Basın açıklamalarından bir tanesi de Kızıltepe’de yapıldı. Halk sesini duyurmak için yürüdü, cep yakan faturalarının geri alınması için basın açıklaması ile başta Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a ulaşmaya çalıştı. 

Kızıltepe’de DEDAŞ'a büyük tepkiye yol açan basın açıklamasıyla elektrik şirketinin aleyhine sloganlar attı. Bu arada nahoş olaylar da yaşandı. Eylemde taşkınlık yapıp taş atan bir gruba polis gaz biberi ile müdahale etti.

Kızıltepe Cumhuriyet Meydanında toplanan vatandaşlar, yüksek gelen faturaların haksız yere yüksek kesildiğini söyleyerek DEDAŞ Trafo merkezine yürüdüler. Geniş güvenlik önlemleri alan ilçe güvenlik güçleri eylem sonrası dağılmamakta ısrar ederek etrafa zara vermeye çalışan ve taş atan gruba polis gaz bombası kullanarak dağıttı. Atılan taşlar ile bazı özel araçların camlarının kırıldığı görüldü. DEDAŞ’ı protesto etmek için toplananlar arasında bazı siyasi parti temsilcileri de destek amaçlı basın açıklamasına katılarak vatandaşın yanında olduğunu gösterdi.

Mardin MTDF’den Makul Açıklama

Bu arada haklı bir açıklama Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonundan geldi. Federasyon (MTDF) Yüksek elektrik zamlarının geri alınması için hükümete çağrıda bulundu.

Federasyon merkezinde bir araya gelen federasyon başkanı Mehmet Şerif Öter, Başkan Yardımcısı Cebrail Bülbül, Genel Sekreter Mustafa Eriten, Teşkilat Başkanı MenduhKavan, yönetim kurulu üyeleri Aziz Ece, İdris Demir, Mehmet Hanefi Müslümoğlu ve Mehmet Diyadin Seydaoğulları yapılan toplantıda ortak bir karar alarak açıklamada bulundu.

Federasyon adına başkan Mehmet şerif Öter “Ocak ayı 2022 de yapılan elektrik zamları ve gelen yüksek meblağdaki faturalar kabul edilir bir yanı olmadığı gibi, milletin canını yakmaktadır. Temel ihtiyaç maddelerinden olan (Gıda) ekmek ve sudan sonra günümüzde üçüncü sırada elektrik geliyor. Bu gerçeklerden hareketle Türkiye genelinde yapılan elektrik zamları başta olmak üzere bütün zamların geri alınması ve özelleştirilen bütün kurumların tekrar devlet eliyle kamu adına yönetilmesi için sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yapıyorve takdirlerine sunuyoruz “ şeklinde açıkladı.

‘Tek Umut Cumhurbaşkanı’

Federasyon açıklamasından da anlaşıldığına göre, bu gibi sorunların adresi ve çözüm mercii Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’dır. Hali hazırda son faturalar nedeniyle “elektriklenen” halkın duyurmaya çalıştığı sorunun çözümü ile ilgili bakan veya diğer yetkililer ortamı yatıştırıcı ve çözüm ile ilgili her hangi bir açıklama yapılmış değil. Konuyla ilgili yetkililerden umudunu kesen halkın önemli kesimi, cumhurbaşkanını tek umut olarak görüyor.

Öte yandan sayın cumhurbaşkanını umut olarak görmeyen küçük bir kesim de vardır ki, basın açıklamalarında da görülüyor ki, hakarete varan söz ve eylemler de ortaya konulmaktadır.

Naçizane kanaatim ve önerim haklı olunan bir konuda cumhurbaşkanına hakaretvarî söz ve eylemlerden kaçınılmasıdır. Zaten, ahlaken bir insana yapılan hakaret doğru değildir.

STK Platformu Oluşturulmalı

Bu gibi toplumsal durumlarda halkın sesini duyurmak ve çözüm arayışlarını sıklaştırmak, bu arayışları kolaylaştırmak için ilimizde bir STK Platformunun kurulması acil hale gelmiştir. Özellikle eğitim, sağlık, ulaşım ve ekonomik alanlarda meydana gelen sorunlar ve çözüm önerileri Sivil Toplum Kuruluşları temsiliyeti ile ortaya konulursa hem meşru bir zemin yakalanmış olur hem de taşkınlık ve cumhurbaşkanına olası hakaretlerin önüne geçilmiş olur.

Mardin’de bir STK Platformunun oluşturulması için vakit kaybetmeden girişimler başlatılmalıdır. Bunun için önce bu işe gönül verecek olan şahsiyetler ortaya çıkmalı ve süreci planlı-programlı götürmek için bir komisyon kurulmalıdır.

Bu platformda karşıt fikirler taşıyan STK’lar da yer almalıdır. Platform, ideolojik siyesetten uzak durmalı veya onu böylesi derin siyasete bulaştırmamak gerekir. Aksi olursa bir arpa boyu yol alınmayacak.

Saygıyla…