Bu yazım ne savaşlarla ilgilidir, nede operasyonlarla ilgili, başlık ilk başta öyle bir dikkat çekebilir. Ama ne savaşla ilgili nede operasyonlarla ilgisi var bu başlığın.  Gün yok ki, Diyarbakır-Silvan, Silvan - Batman karayollarında ölümlü veya yaralamalı trafik kazası olmasın. Bölge halkı maddi hasarlı trafik kazalarına şükredecek dereceye gelmiş. Söz konusu maddi hasarlı trafik kazalarının maddi külfeti değil artık yitirilen canlarımız!. Çoğu zaman aklımdan geçen soru geçen hafta Silvan’a bağlı Bağdere mevkiinde meydana gelen yürekleri dağlayan kazada bir kez daha tüm yakıcılığıyla aklıma takıldı. “teknoloji bu denli üst düzeyde ilerlemişken neden halen ciddi can kayıpları yaşanan kazalar önlenemiyor?”

Türkiye küresel trafik kazası ölümlerinin neredeyse yarısını oluşturan on ülke arasında yer alıyor. Ölüm oranına bakıldığında ilk sıralarda yer alması, trafik kazalarının halk sağlığı gündeminde öncelikli bir yeri olmalıdır. Mevcut altyapının hızla artan bu yoğunluğa karşılık vermekte zorlanması, sürücü ve yayalar tarafından yapılan trafik ihlalleri sonucunda ülkemizde her yıl çok sayıda trafik kazası meydana gelmektedir. Trafik kazalarının ve kazaların sonucunda oluşan maddi ve manevi kayıpların önlenebilmesi, bu doğrultuda gerekli tedbirlerin alınabilmesi için ilgililerin trafik kazalarının ve kazalara neden olan etmenlerin detaylı bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir.

Silvan – Diyarbakır karayolu 2007 yılında çift yönlü yol çalışması startı verildi. Tek şeritli olan Silvan-Diyarbakır karayolu yapılan çalışmalar neticesinde çift yönlü yol yapılarak 2008 yılında tamamlandı. Ancak yapılan çalışmalar sonrasında ne hikmetse 2008 yılında itibaren özellikle Darköprü mevkii ile Bağdere mevkiinde sürekli trafik kazaları meydana geliyor. Yaşanan trafik kazaları ise ölümle sonuçlanıyor. Karayolunun 76 Kilometrelik her bir bölümde sıkıntılar mevcut, bu sıkıntılar yüzünden trafik kazalarına neden olmaktadır. Yolda acaba mühendislik hatası mı var?

Sosyal medya sayfalarında ve Halk arasında tabiri caizse “ölüm yolu” diye adlandırılmış bu yola artık bir çare bulun. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çevre ve şehirlerarası yollar beton asfalt veya sıcak asfalt yapılırken, 100 bin nüfuslu Silvan İlçesi ve İpekyolu güzergâhında olan bu yol neden sıcak asfalt veya beton asfalt serimi yapılmıyor. Özellikle ölümlü trafik kazalarının yaşandığı mevkilere bakın uzman veya mühendis olmanıza gerek yok sizlerde karayolundaki hataları göreceksiniz, hiçbir standarttı olmayan bu yol artı “Ölüm Yolu” olarak anılıyor.

Silvan-Batman veya Bitlis, Van, Ağrı, Muş, İran ve Diğer ülkelerin bağlantı yolu olan bu yolda Silvan-Diyarbakır yolunda pek farklı bir yol değil, bir ayda yaşanan 24 trafik kazasında onlarca vatandaşımız canını kaybetti. Kimisi trafik kazası sonrası sakatlandı, birçok ölümlü kazaların yaşandığı bu yolları artık standartlara uygun bir şekilde yapılsın, Yollar keskin virajlı, engebeli ve hiçbir standarttı olmayan bir yol.

Bölünmüş yol projesi kapsamında yapılan Silvan-Diyarbakır ve Silvan-Batman karayolları 2023 yılında yatırım programlarına alınması ve artık ölümlü trafik kazalarının yaşanmamasını diliyorum. Kazaların sebepleri bilimsel yollarla analiz edilip bir an önce gerekli tedbirlerin alınmasını kamuoyu adına bekliyorum. Silvan’daki kazada ölen tüm yurttaşlara Allahtan rahmet, ailelerine buradan bir kez daha başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilerim.

Saygılarımla