Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremden 11 il etkilendi. Son verilere göre can kaybı 50 bine ulaştı. Maalesef ki deprem sadece canlarımızı almadı aynı zamanda tarihi değerlerimize de büyük hasarlar verdi…

Deprem aynı zamanda bölgenin tarihine de hasar verdi; hatta bazı noktalarda tarihi yok etti. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Antep, Hatay, Maraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Elazığ ve Urfa, her bir şehirde ayrı ayrı tarihi tahribat oldu. Yüzyıllara meydan okuyan ve tarih boyunca birçok savaş, afet, salgın ve insan müdahalesine uğrayan o yapılar bugüne kadar ayakta kalabilmişti. Maraş merkezli yaşanan depremde birçoğu yıkıldı veya büyük hasarlar aldı.

Şehirlere göre yapılar şöyle, Adıyaman’da bulunan 1505-1515 yılları arasında yapılan Ulucami ve Kâhta ilçesinde bulunan ve tarihi milattan önceye dayanan Karakuş Tümülüsü. Bu tümülünün Kommagene Krallığı’na ait bir anıt mezar olduğu bilinmekte.

Adıyaman’da bulunan bu iki tarihi yapı maalesef depremde kendini koruyamadı. Ayrıca Kahta Kalesi de depremde hasar alan yapılar arasında bulunuyor.

Depremden etkilenen illerden bir olan Antep’te de birçok tarihi yapı hasar aldı. Bunların başında Antep Kalesi geliyor. Kale 6. yüzyılda Romalılar döneminde gözetme kulesi olarak inşa edildi. Tarihi Antep Evleri, Beyazhan, Kurtuluş Cami’de depremde hasar gördü.

Urfa’da Şanlıurfa Ulu Camii diğer ismiyle “Kızıl Kilise“ , Dergah Camii’nin minaresi hasar alırken, Maraş’taki Tarihi Ulu Camii’nin minaresi yıkıldı.

Depremin etkisinin büyük olduğu illerden biri olan ve büyük kayıpların yaşandığı Hatay’da Meclis Bina’sı, Sarımıye Camii, İskenderun Latin Katolik Kilisesi, Tarihi Affan Kahvesi ve  Uzun Çarşı hasar alırken, milattan önce 333 yılında inşa edilen Darb-ı Sak Kalesi’nden geriye bir yığın taş kalırken, Antakya Protestan Kilisesi, Antakya Ata Koleji, Antakya Aziziye Petrus ve Pavlus Rum Kilisesi depremde yıkıldı.

Diyarbakır’ın tarihi Surları, Dört Ayaklı Minare, Safa Camisi minaresi, Behram Paşa Camisi de hasar alan tarihi yapılar içinde bulunuyor. Keçi Burcu’nda dökülme ve çatlaklar olurken, İç Kale’nin üzerinde inşa edildiği kayalıklarda da dökülmeler görüldü.

Malatya’da ise Sütlü Minare Camisi hasar alan tarihi yapılar arasına girerken, 1912 yılında Sultan II. Abdülhamid’in desteğiyle tamamlanan Teze Camii depremde yıkıldı.

Deprem yaraları sarılırken, geçmişin izlerini günümüze taşıyan tarihi yapıların da onarılması ve gelecek nesillere taşınması da büyük bir önem arezedecektir.